тибетски мастиф

Тибетски мастиф – Цена и размери

Тибетският мастиф е голяма и древна порода кучета, която произхожда от Тибет, където са отглеждани като кучета пазачи на добитък и имущество. Те са известни с големия си размер, гъстата си козина и защитната си природа

Днес Тибетския мастиф е най-скъпата порода кучета, като най-голямата сделка е за 2 млн. долара.

Някой смятат, че тибетския мастиф е потомец на древната порода молоси и са използвани като военни кучета в Древен Рим.

Тибетски мастиф - потомък на молоси

Характеристики на тибетски мастиф

Тибетските мастифи са много голяма порода, която обикновено тежи между 40 и 70 килограма и е висока до 80 см. в раменете. Те имат гъста двойна козина, която е в различни цветове, включително: черно, кафяво, сиво и златисто.

Главата им е голяма и квадратна, с широк череп и мощни челюсти.

Тези кучета са известни със своята лоялност и защитнически инстинкти и често се използват като кучета пазачи. Те са независими и понякога могат да бъдат упорити, но също така са интелигентни и обучаеми при последователно и търпеливо обучение.

Тибетските мастифи обикновено се разбират добре с деца и други домашни любимци, но изискват ранна социализация и обучение, за да се гарантира, че се държат подходящо.

Здраве и обучение на тибетски мастиф

Както при всички големи породи кучета, тибетските мастифи се нуждаят от много движение и здравословна диета, за да поддържат здравето си и да предотвратят затлъстяване. Като цяло те са здрави кучета, но могат да бъдат предразположени към някои здравословни проблеми, като дисплазия на тазобедрената става и подуване на корема.

Тибетските мастифи са известни със своя сдържан характер и силните си защитнически инстинкти, което ги прави добър избор за опитни собственици на кучета, които търсят верен и защитен другар.

Тибетския мастиф не е подходяща порода за отглеждане от хора без опит.

Като цяло тибетския мастиф е мощна и вярна порода, която изисква уверен и опитен стопанин, който може да им осигури обучението и социализацията, от които се нуждаят, за да се развиват добре.

Популярност и цена на тибетски мастиф

Като изключим сделката от 2 млн. долара за златен тибетски мастиф, която направи породата толкова популярна по-света. Цена на Тибетския мастиф между 1500 и 10 000 лева.

Цената на тибетския мастиф се определя от кръвната линия, източника и настоящия пазар на породата.

Заключение

Уникалността и рядкостта на породата я прави много желана и популярна в България. Но , нека не забравяме, че тези кучета си изискват специални грижи и са необходими огромни грижи за правилната социализация на тибетския мастиф.