Померан

померан - кучета

Миниатюрният пудел, често наричан „мини пудел“ е малка порода кучета, известна със своята интелигентност, елегантност и хипоалергенна козина и сладката си муцунка.

Характеристики и външен вид на Померана

Тегло

Между 4,5 и 6,8 кг.

Височина

Между 25 -38 сантиметра в раменете

Цветове

Бяло, черно, кайсиево, кремаво и сребристо

Померан и мини померан

Помераните са известни с малкия си размер, пухкавата си козина и дружелюбния си и игрив характер. Освен това те са много интелигентни и могат да бъдат обучени на различни трикове и поведение

Като цяло, помераните са отлични компаньони за тези, които искат малко, енергично и дружелюбно куче, което също така е интелигентно и да подлежи на обучение.

Помераните се разбират добре с деца и други домашни любимци, въпреки че не са най-подходящата порода за деца, заради крехката си структура.

Здраве и здравословни проблеми

Подобно на всички породи кучета, помераните са податливи на определени здравословни проблеми. Докато някои померани могат да бъдат напълно здрави през целия си живот, други могат да развият здравословни проблеми, които са характерни за породата.

Някои от здравословните проблеми, за които е известно, че са рискови , включват:

Състояние, при което капачката на коляното се измества от мястото си.

Състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони.

Колабирала трахея – състояние, при което трахеята се стеснява и  затруднява дишането на кучето.

Въпреки това, с подходящи грижи и внимание, много от тези здравословни проблеми могат да бъдат предотвратени или овладени. Важно е да изберете уважаван развъдчик, който проверява кучетата си за генетични здравословни проблеми, и да осигурите на вашия померан редовни ветеринарни прегледи, здравословна диета и много движение

Бременност и развъждане

Бременноста при помераните може да протече с усложнения, поради крехката им структура и това, че са дребна порода .

Не се препоръчва развъждането на померани от неопитни хора.

Ако все пак обмисляте да развъждате своя померан, е важно да се консултирате с ветеринарен лекар, за да се уверите, че кучето ви е достатъчно здраво, за да носи и ражда кученца.

Вашият ветеринарен лекар може да препоръча определени тестове и процедури, за да се увери, че кучето ви е в добро здраве, и да идентифицира всички потенциални рискове.

По време на бременността е важно да осигурите на вашия померан подходящо хранене и ветеринарни грижи. Вашето куче може да се нуждае от повече храна от обикновено и може да се наложи да преминете на специална диета за бременни или кърмещи кучета.

Също така е важно да сте наясно с признаците на раждане при кучетата и да сте готови да помогнете на вашия померан, ако е необходимо. Малките породи като померанските кучета могат да имат повече трудности при раждането и може да се наложи ветеринарна намеса, ако има усложнения.

Померанските кучета могат да забременеят и да родят здрави кученца, но е важно внимателно да се обмислят рисковете и да се осигурят подходящи грижи и внимание по време на целия процес.

Малки померанчета

Груминг

Груминг на померан

Помераните имат дълга, пухкава козина, която изисква редовно поддържане, за да изглежда здрава и лъскава.

Ето няколко съвета за поддържане на козината на вашия померан:

Редовно почиствайте козината

Помераните хвърлят много косми, така че четкането на козината им ще помогне за отстраняване на свободните косми и да предотврати образуването на спластявания.Почиствайте козината на вашия померан всеки ден или всеки втори ден, в зависимост от вида на козината му.

Къпете своя Померан при необходимост

Помераните обикновено се нуждаят от къпане на няколко месеца, но може да се наложи да ги къпете по-често, ако се замърсят или миришат. Не забравяйте да използвате шампоан за кучета, който е безопасен за козината и кожата им.

Редовно подрязвайте ноктите

Помераните обикновено се нуждаят от къпане на няколко месеца, но може да се наложи да ги къпете по-често, ако се замърсят или миришат. Не забравяйте да използвате шампоан за кучета, който е безопасен за козината и кожата им.

Почиствайте ушите

Помераните са склонни към ушни инфекции, затова е важно да поддържате ушите им чисти и сухи. Използвайте разтвор за почистване на уши за кучета и памучни топчета.

Почиствайте зъбите

Използвайте четка и паста за зъби за кучета, за да почиствате редовно зъбите , или попитайте вашия ветеринарен лекар за препоръки.

Професионален грумър

В допълнение към тези основни задачи по оформяне на кучето, може да помислите да заведете вашия померан на професионален грумер за подстригване или пълно оформяне.

Редовнотоо посещение на груминг салон може да помогне да поддържате козината на вашия померан чиста и блестяща, а външния вид на кучето – уникален

Обучение

Помераните са интелигентни и желаят да се харесат, поради което обикновено са лесни за обучение.

Съвети за обучение на Померан

Помераните се учат бързо и започването на обучението, когато са малки, може да им помогне да развият добри навици и поведение.

Помераните реагират добре на лакомства, похвали и игра. Награждавайте кучето си за добро поведение и избягвайте да го наказвате за грешки.

Помераните имат краткотрайно внимание, така че е най-добре да провеждате тренировките само по няколко минути.

Можете да обучавате померана по няколко пъти на ден, за да затвърдите добрите навици и поведение.

Започнете с основни команди като седни, стой, ела и дай лапа.

Тези команди могат да се използват, за да бъде вашият Померан в безопасност и да се държи добре в различни ситуации.

Помераните могат да бъдат предпазливи към непознати и други кучета, затова е важно да ги социализирате от ранна възраст.

Извеждайте кучето си с различни хора, на различни места, за да може то да се научи да бъде уверено и добре възпитано във всяка обстановка.

Помераните могат да бъдат упорити, затова е важно да бъдете търпеливи и последователни в обучението.

Не се отказвайте, ако кучето ви не научи дадена команда веднага, и не забравяйте да го награждавате за успехите му.

Обмислете възможността да използвате услугите на професионален треньор, ако изпитвате затруднения при обучението на вашия померан или искате да работите върху по-напреднали поведения.

С търпение и последователност вашият померан може да се превърне в добре обучен и възпитан компаньон.

Цена на Померан

Померан на 3 месеца

Цената варира в различните обяви за померан между 800 и 3000 лева, а в легализираните развъдници цените са около 5000 лева.