Мини пудел

Мини пудел

Миниатюрният пудел, често наричан „мини пудел“ е малка порода кучета, известна със своята интелигентност, елегантност и хипоалергенна козина и сладката си муцунка.

Характеристики и външен вид на Мини пудела

Тегло

Между 4,5 и 6,8 кг.

Височина

Между 25 -38 сантиметра в раменете

Цветове

Бяло, черно, кайсиево, кремаво и сребристо

Поведение и Характер

Миниатюрните пудели са известни със своя дружелюбен и жив характер. Те са любвеобилни, социални и като цяло се разбират добре с деца и други домашни любимци.

Здраве и здравословни проблеми

Отговорните развъдни практики и редовните ветеринарни грижи са от решаващо значение за поддържане на цялостното здраве и благосъстояние на миниатюрните пудели.

Някои от здравословните проблеми, за които е известно, че са рискови , включват:

Миниатюрните пудели могат да бъдат предразположени към някои очни заболявания, включително прогресивна атрофия на ретината (PRA) и катаракта.

Някои миниатюрни пудели могат да имат кожни алергии или чувствителност, които могат да доведат до дерматологични проблеми

Луксация на пателата (проблеми с коленните стави) и болест на Legg-Calvé-Perthes (засягаща тазобедрената става).

Някои миниатюрни пудели могат да развият хипотиреоидизъм – състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони.

Бременност и развъждане

Бременността при миниатюрните пудели, както и при всички кучета, е естествен процес, който обикновено продължава около 63 дни (варира от 58 до 68 дни).

Ето някои ключови моменти, които трябва да вземете предвид по отношение на бременността при миниатюрните пудели:

Миниатюрните пудели трябва да се развъждат отговорно само от опитни и етични развъдчици, които отдават приоритет на здравето и благосъстоянието на кучетата. Развъждането не бива да се предприема случайно и е важно да се гарантира, че както мъжкото, така и женското куче са здрави, имат подходящ темперамент и не страдат от генетични здравословни проблеми, които биха могли да се предадат на кученцата им.

Малки Пуделчета

Груминг

Поддръжка на козината на мини пудел

Грижите за миниатюрния пудел изискват редовна поддръжка поради уникалната му къдрава и хипоалергенна козина. Правилната грижа не само поддържа миниатюрния пудел в най-добрия му вид, но и помага за поддържане на цялостното му здраве и благополучие.

Ето няколко съвета за оформяне на миниатюрния пудел:

Редовно почиствайте козината

Миниатюрните пудели имат къдрава козина, която лесно се матира, така че редовното четкане е от съществено значение. Използвайте четка за почистване или четка с щипки, за да предотвратите заплитането и образуването на кичури.

Къпане

Миниатюрните пудели трябва да се къпят на всеки 3-4 седмици или при необходимост. Използвайте висококачествен шампоан за кучета, за да поддържате здравината и блясъка на козината им. Не забравяйте да изплакнете обилно, за да отстраните всички остатъци от шампоана.

 

Редовно подрязвайте ноктите

Поддържайте ноктите на вашия миниатюрен пудел с подходяща дължина. Прекалено израсналите нокти могат да бъдат неудобни и да повлияят на походката им.

Почиствайте ушите

Миниатюрните пудели имат флопирани уши, които могат да задържат влага и замърсявания, което води до ушни инфекции. Проверявайте редовно ушите им и ги почиствайте при необходимост.

Почиствайте зъбите

Здравето на зъбите е от съществено значение за всички кучета, включително и за миниатюрните пудели. Мийте редовно зъбите на пудела, за да предотвратите натрупването на плака и да поддържате добра устна хигиена.

Изразяване на аналната жлеза

Някои миниатюрни пудели може да се нуждаят от изразяване на аналните си жлези, ако имат проблеми с естественото им изразяване. Ако кучето ви се движи със задната си част по земята или изпитва дискомфорт, консултирайте се с ветеринарния си лекар, за да видите дали тази процедура е необходима.

Редовното грумиране не само поддържа миниатюрния пудел в най-добрия му вид, но и дава възможност да се провери за необичайни бучки, неравности или други здравословни проблеми, които могат да изискват ветеринарна помощ. Ако нямате опит в грумирането, помислете дали да не заведете кучето си при професионален грумър, който е специализиран в работата с пудели, за да гарантирате най-добри резултати.

Обучение

Обучението на миниатюрния пудел е приятно преживяване поради високата му интелигентност и желанието му да се хареса. Тези кучета се учат бързо и се радват на умствена стимулация и положително укрепване.

Съвети за обучение на Померан

Започнете обучението на вашия миниатюрен пудел възможно най-рано. Кученцата са по-възприемчиви към усвояването на нови команди и поведение, когато са малки.

Пуделите реагират добре на лакомства, похвали и игра.

Награждавайте кучето си за добро поведение и избягвайте да го наказвате за грешки.

Миниатюрните пудели имат сравнително кратък период на внимание, затова поддържайте сесиите за обучение кратки и ангажиращи.

Честите, кратки сесии (около 10-15 минути) често са по-ефективни от дългите, продължителни сесии.

 

Започнете с основни команди за послушание като „седни“, „стой“, „дойди“ и „долу“. Тези команди са основа за добро поведение и безопасност.

 

Социализирайте миниатюрния си пудел от ранна възраст, като го излагате на различни хора, животни и среда. Това помага да се предотврати страхливостта или агресията към нови ситуации.

Бъдете последователни в командите и очакванията си. Използвайте постоянно едни и същи знаци и сигнали с ръка, за да може Вашият миниатюрен пудел да разбере какво искате от него.

След като Вашият миниатюрен пудел е усвоил основното послушание, помислете за обучение за напреднали, например издръжливост, проследяване или кучешки спортове, като изпитания по послушание или кучешки танци.

Тези дейности могат да предоставят умствени и физически предизвикателства.

От къде да закупим мини пудел

Когато купувате миниатюрен пудел, е важно да подходите внимателно към процеса, за да сте сигурни, че ще получите здраво и добре адаптирано кученце от реномиран източник.

Цена

В различните обяви за мини пудел цената варира между 800 и 2000 лева, а в легализираните развъдници цените са над 2000 лева. 

Заключение

Бъдете подготвени за финансовите отговорности, свързани с притежаването на куче, включително първоначалната покупна цена, ваксинациите, кастрацията/кастрирането, грижата за кучето, храната и ветеринарните грижи.

Не забравяйте, че придобиването на куче е дългосрочен ангажимент и е важно да изберете надежден източник, за да гарантирате здравето и благополучието на вашия миниатюрен пудел. Отговорните развъдни практики и ранната социализация и обучение са от ключово значение за това да имате щастлив и добре възпитан миниатюрен пудел като компаньон.