Доберман

Добермани

Произход: Породата Доберман пинчер е създадена в края на XIX век в Германия от бирник на име Луи Доберман. Той си поставя за цел да създаде порода, която да бъде вярна, интелигентна и защитна.

Доберманите са създадени в резултат от кръстосването на различни породи, сред които ротвайлер, немски пинчер, хрътка и други.

Характеристики и външен вид на Добермана

Тегло

Между 27 и 45 кг.

Височина

Между 61 - 73 сантиметра в раменете

Видове козина

Черна, Рижава, Ръждива

Доберман

Доберманите са известни със своята интелигентност, лоялност и защитна природа. Те често се описват като бдителни, безстрашни и послушни кучета. Доберманите могат да бъдат отлични семейни любимци, когато са правилно обучени и социализирани от ранна възраст.

Ранната социализация е от съществено значение, за да се гарантира, че те се държат добре с други кучета и хора.

 

Здраве и здравословни проблеми

Ветеринар и доберман

Доберманите обикновено се считат за сравнително здрава порода, но както всички породи, те могат да бъдат склонни към определени здравословни проблеми

Някои от здравословните проблеми, които са по-често срещани при добермана, включват:

Генетично разстройство на кръвосъсирването, което е по-често срещано при доберманите. Кучетата с vWD могат да имат затруднения с правилното съсирване на кръвта.

Доберманите, както и други породи с дълбоки гърди, могат да бъдат склонни към подуване на корема. Това е животозастрашаващо състояние, при което стомахът се усуква, причинявайки запушване

Състояние, при което кръвната захар на кучето спада твърде ниско, което води до слабост и припадъци.

За да сте сигурни, че вашият доберман ще остане здрав, е важно да го храните с добре балансирана храна, да му осигурявате редовни упражнения и да посещавате често ветеринар. 

Бременност и раждане

Бременността при доберман пинчерите, както и при всички кучета, е естествен процес, който обикновено продължава около 63 дни (варира от 58 до 68 дни).

Ето някои ключови моменти, които трябва да вземете предвид по отношение на бременността при доберманите:

Правилно хранене

Бременната доберманка има повишени хранителни нужди. Консултирайте се с ветеринарния си лекар, за да определите подходящата диета за вашето куче по време на бременността. Често се препоръчва висококачествена търговска храна за кучета, разработена за бременни и кърмещи кучета.

Упражнения

По време на бременността се препоръчват умерени физически упражнения, за да се поддържа добрата форма на майката. Въпреки това избягвайте напрегнати дейности или груба игра, които могат да навредят на развиващите се кученца

 

Бременност при добермана

Чести ветеринарни прегледи

Вашият ветеринарен лекар може да осигури редовни прегледи и ултразвукови изследвания, за да се следи здравето на майката и развиващите се кученца

Раждане

Когато дойде време за раждане е важно да осигурите на доберманката безопасна и удобна среда за раждане.

Оставете кучето само да си избере подходящо място за раждане.

Кучетата най-често избират тихо място, на което се чувстват в безопасност.

Повечето добермани са способни да родят по естествен път, но е важно да сте подготвени за потенциални усложнения.

Бъдете наясно с признаците на раждане, като например безпокойство, поведение в гнездото и спад на телесната температура.

Груминг

Доберман

Доберманите имат къса, гъста козина, която линее целогодишно, но особено при сезонни промени.

 

Четкане

Редовното четкане с гумена къдрава четка или ръкавица за разресване може да помогне за отстраняване на разпуснатите косми и да поддържа козината им здрава и блестяща. Четкането веднъж седмично е достатъчно за повечето добермани.

Къпане

Доберманите обикновено са чисти кучета и не се нуждаят от често къпане, освен ако не се замърсят изключително много.

Подрязване на ноктите

Поддържайте ноктите на добермана си с подходяща дължина

Почистване на ушите

Редовно проверявайте ушите на добермана си за признаци на замърсяване, натрупване на восък или инфекция.

Анални жлези

Някои добермани може да се нуждаят от изразяване на аналните си жлези, ако имат проблеми с естественото им изразяване. Ако кучето ви забива задната си част в земята или проявява дискомфорт, консултирайте се с ветеринарния си лекар, за да видите дали тази процедура е необходима.

Обучение

Започнете да обучавате добермана си възможно най-рано, най-добре още когато е кученце. Ранната социализация и основното обучение по послушание са от решаващо значение за изграждането на добре възпитано и уверено възрастно куче.

Обучение на доберман

Съвети за обучение на Доберман

Доберманите реагират добре на лакомства, похвали и игра.

Награждавайте кучето си за добро поведение незабавно, за да затвърдите желаните действия.

Бъдете последователни в командите, наградите и очакванията си. Използвайте последователно едни и същи сигнали и ръчни знаци, така че доберманът ви да разбере какво искате от него.

Започнете с основни команди като седни, стой, ела и дай лапа.

Тези команди могат да се използват, за да бъде вашето куче в безопасност и да се държи добре в различни ситуации.

Доберманите могат да бъдат силни и да се дърпат за каишката. Ако е необходимо, помислете за използване на предпазен колан.

Тренировката в клетката може да бъде полезна за приучаване на добермана да се прибира в къщи и да му осигури безопасно и удобно пространство.

Доберманите са интелигентни кучета, които се нуждаят от умствена стимулация, както и от физически упражнения. Играчките-пъзели, тренировките за послушание и интерактивните игри могат да помогнат за ангажирането на съзнанието им.

Цена на Доберман

Малки доберманчета

Цената в различните обяви за доберман варира между 200 и 600 лева, а в легализираните развъдници, цените са около 1500 лева.