Кане Корсо

Характеристики и външен вид на Кане Корсо

Кане корсо е величествена и уважавана порода, която произхожда от Италия. Известна със своята сила, смелост и невероятна лоялност, тази порода кучета има богата история, датираща още от времето на Римската империя.

 С естествената си склонност да пази и защитава, кане корсо притежава разнообразни характеристики, които го правят търсена порода в цял свят.

Тегло

Между 40 и 50 кг.

Височина

Между 61 - 69 сантиметра в раменете

Цветове

черно, кафяво и сиво

Кане Корсо

Под внушителния външен вид на кане корсо се крие златно сърце. Тази порода е известна със своята непоколебима лоялност, яростна защита и невероятна привързаност към семейството.

Въпреки размерите и силата си, кане корсо обикновено е спокойно и уравновесено куче, притежаващо тиха увереност, която може да бъде както успокояваща, така и плашеща. Те се справят добре в домове с деца, като проявяват търпение и нежност.

Здраве и здравословни проблеми

Както всички породи, кане корсо може да бъде предразположено към определени здравословни проблеми. Като цяло те са здрава порода, но понякога могат да страдат от

Тазобедрената дисплазия е генетично състояние при кучетата, при което има тенденция за ранно развитие на хлабавост в тазобедрените стави.

Демодекозата при кучета е хронично паразитно заболяване на кожата

Стомашната дилатация и синдром на волвулус, наричана още подуване или превъртане на стомаха, за съжаление, е най-разпространеното смъртоносно заболяване при кучетата, след рака.

Рутинните ветеринарни прегледи и превантивните грижи са от съществено значение, за да се гарантира, че вашето кане корсо ще остане здраво. Балансираното хранене, редовните физически упражнения и умствената стимулация също могат да допринесат за цялостното им благосъстояние.

Бременност и развъждане

Женските Кане Корсо обикновено се разгонват два пъти годишно, а бременността продължава около 63 дни.

Размерът на кучилото варира, но обикновено е от 4 до 6 кученца. Кученцата растат бързо и се нуждаят от пълноценна храна, която да подпомага растежа и развитието им.

Развъждането на кучетата трябва да се извършва отговорно, с внимателен подбор на родителите, за да се гарантира доброто здраве и темперамент на кучилото.

Груминг

кане корсо

Въпреки късата си козина кане корсо линее, особено през сезона на линеенето през пролетта и есента. Ежеседмичното четкане ще помогне да се контролира линеенето и да се поддържа козината здрава.

Къпането може да се извършва при необходимост, но е важно да не се прекалява с него.

Редовната грижа за зъбите също е важна. Както всички породи, Кане Корсо може да страда от стоматологични заболявания,

Редовната грижа за зъбите също е важна. Както всички породи, Кане Корсо може да страда от стоматологични заболявания,

Обучение

Кане корсо е интелигентна порода, която реагира добре на последователни методи на обучение. Те желаят да угодят на своите стопани, което ги прави изключително податливи на обучение.

Съвети за обучение на Кане Корсо

Обучението трябва да започне рано, докато кучето е още кученце.

Социализацията, послушанието и основните маниери са от решаващо значение за тази порода.

Кане корсо процъфтява, когато има работа за вършене, и се отличава в дейности като проследяване, послушание и защита.

Въпреки че по природа са защитници, важно е да се гарантира, че това няма да се превърне в прекомерна защита. Правилната социализация и балансираното обучение могат да помогнат за предотвратяването на тов

Цена на Кане Корсо

Кане Корсо - Цена

Цената на Кане Корсо варира между 200 и 1500 лева в различните обяви за кучета.

Кане корсо е порода, която въплъщава сила, лоялност и интелигентност. При правилно обучение и грижи те са отлично допълнение към всеки дом, като предлагат
защита, другарство и безусловна любов.