първите 6 месеца с домашен любимец

Първите 6 месеца с домашен любимец

Първите 6 месеца с домашен любимец са изключително важни за правилното обучение и възпитание на вашият нов приятел.

Много хора живеят с нереалистичната представа, че си взимат куче, котка или друг домашен любимец и той от самосебеси се превръща във възпитан и обучен домашен любимец, без никакви трески за дялане и готов да бъде гушкан.

Това е и причината след взимане на домашнен любимец вкъщи, родителите на повечето деца да не издържат и домашния любимец да се озове на улицата.

Обучение през първите 6 месеца

Ако не искате да се озовете в ситуацията в която вашият нов приятел ви е ШЕФ, то най-добре да започнете възпитанието му още с навършването на 3 месечна възраст.

За разлика от котките, кучетата се опитват да се наложат като водачи на глутницата още от малки. За да не се озовете в ситуацията, в която домашния ви любимец е своенравен и непослушен, вие трябва да му покажете “ Кой е шефа“ .

Награди и наказания

Малките кученца пленяват сърцата ни с удивителното им изражение и манипулативен характер, който с времето може да се превърне в пречка.

Много е важно да имате правилен и справедлив подход към кучето си, в противен случай то няма да разбира кога е извършило нещо лошо и кога не е .

Ако често навиквате и наказвате домашния си любимец без основателна причина, това може да е един от най-големите проблеми в обучението му.

Обучение в първите 6 месеца

Важен фактор в обучението на домашен любимец са наградите и казанията. Винаги награждавайте домашния си любимец, когато е извършил нещо добро :

  • Отишъл е на пелената си
  • Ходи до тоалетна вънка
  • Изпълнява проста команда – седни, ела, стани
  • Команда – НЕ

Толкова важно е и наказанието, когато домашния ви любимец не слуша. Дори да е инатлив и да не показва желание за обучение, трябва да покажете постояннство:

  • Когато ходи до тоалетна където не трябва
  • Драска или хапе мебелите
  • Хапе или драска вас

Прочетете Обучение на домашен любимец, ако срещате проблеми с обучението.

Много е важно да не пропускате ветеринарните прегледи и да социализирате кучето, докато е още малко.

Определете територия на домашния любимец

Въпреки че повечето домашни любимци, които се отглеждат в къща или апартамент обичат да се качват на леглото, това не означава, че не трябва да си имат свое собствено местенце и легло.

Определете местенце където да седят купичките и легълцето му. То трябва да си знае, че това е негова територия и да си я харесва, ако започне да си дърпа леглото на друго място, оставете го и вижте къде му харесва повече.

Понякога ние не усещаме, но фактори като течение, слънчева светлина, влага и други имат много голямо значение за тях.

Хранене под график

Винаги хранете кучето си с храна за малки кучета под график, като започнете с 3-4 хранения като е малко и постепенно ги намалявате с всеки изминал месец.

Избягвайте да давате храна от масата на кучето. Веднъж вкусили от нашата храна после трудно се разучават, а присъствието им на масата понякога не е особенно приятно .