Персийска котка - цена, характеристики и развъждане

Персийска котка – Цена, характеристики и здраве

Персийската котка е популярна порода домашна котка, известна с характерния си външен вид и мил нрав. Това е една от най-старите породи с дълга история, която датира от древна Персия

За първи път породата е забелязана в Европа, Италия през 16-17 век. Особен интерес предизвикват в Англия, където от 19 век се извършват най-сериозните селекции по отношение на Персийските котки.

Характеристики

Персийските котки са котки със среден до голям размер, с широко, кръгло лице и къс, закръглен нос. Те имат дълга, гъста и луксозна козина, която се предлага в различни цветове и шарки, включително бяла, черна, кремава, синя и костенуркова. Очите им са големи и изразителни, а ушите им са малки и закръглени.

Характер на Персийска котката

Тези котки са известни със своя спокоен и любвеобилен характер, което ги прави популярни домашни любимци за семейства и обитатели на апартаменти. Често ги описват като послушни и лекомислени и те обичат да бъдат държани и галени. Персийските котки също така са известни с ниската си активност и може да се нуждаят от известно насърчаване, за да се упражняват и играят.

Здраве

Персийските котки се нуждаят от редовна грижа, за да поддържат дългата си козина, и може да се наложи да бъдат четкани ежедневно, за да се предотврати сплъстяването и заплитането.

Като цяло те са здрави котки, но може да са склонни към някои здравословни проблеми, като дихателни проблеми, очни заболявания и бъбречни заболявания.

Посещението на груминг салон за персийските котките е задължително, ако често срещате проблеми със спластена козина или кожни обриви.

Най-честите заболявания при персийците са:

  • Кожни обриви по лицето – в следствие на непрекъснато течащите очи
  • Бъбречна недостатъчност
  • Гъбички и други кожни инфекции

Цена и развъждане на Персийската котка

Цената на персийските котки варира от едва 100 лева до 1000 – 2000 лева за коте , като ключови фактори при определянето на цената са източника( развъдника) , цвета и потеклото на котката.

Развъждането на персийска котка в домашни условия НЕ е препоръчително, често персийките раждат мъртви котета.

Заключение

Като цяло персийските котки са обичана порода заради сладкия си и любвеобилен характер, както и заради поразителния си външен вид. Те са прекрасни компаньони за тези, които са готови да се ангажират с редовното отглеждане и грижи.